– Lønna går ned, det må du være forberedt på, sa de.
Er det noe som er helt sikkert er det i hvert fall det. Når en går over på AAP
(arbeidsavklaringspenger), da kommer det mindre inn på konto.
Det sies at du får 66% av lønna di, men om du har vært litt heldig å tjene over 6G, gjelder ikke de kronene som er over 6G nei
Så ja, jeg gikk ned i lønn.
Når slikt skjer, da gjelder det å gjøre noen endringer i forbruk, ja i livet generelt. Være mer bevist på hva en kjøper, og ikke minst hvor.
Dette fører jo også til at jeg er blitt mer «miljøbevisst» i den forstand at jeg kaster mindre, spesielt mat.
Første stedet jeg besøker i butikken før jeg begynner å handle for alvor, er disken med 50% salg. Her kan det være mye godt! Noe står til og med på handlelista mi.
Er det noe til overs og skal gis bort, sier jeg nå «ja takk». Dette tenkte jeg vel at ville være litt ekkelt, men, nei det er ikke det!
Det er ikke alt som er billig som er like godt. Men nå har jeg begynt å kjøpe noen matvarer som jeg synes både er bedre i smak og også holder en høyere standard. Kvaliteten gjenspeiler seg også når jeg leser innholdsfortegnelsen.
Kan det stemme at dårligere råd gir bedre livskvalitet?
Her har jeg 2 eksempler på dette
Kaviar
Jeg spiser mye kaviar til tider, har alltid spist den «Orginale» for den har jeg trodd har vært best. Så en dag jeg var på butikken, fikk jeg se prisforskjellen. Da tenkte jeg, dette må jo prøves. HMMM? Hvorfor er den som er så mye billigere så mye bedre når jeg smaker.
På disse tubene med kaviar kan vi lese hva de inneholder. Det er jo 7% mer rogn og ikke vann i den billige. Eneste negative er at den ikke er produsert i Norge, men i Sverige. Det får gå, kunne vært verre…
Makrell i tomat
Dette er også noe jeg alltid har spist mye av. Det samme har jeg også trodd om den originale Stabburet sin. Med den billige varianten fikk jeg jo to bokser for det samme som nesten en.
Her var overraskelsen like stor, var jo mye bedre.
Når jeg attpåtil leser at den er produsert i Norge, for det er nemlig ikke den originale.
Husholdningsaft
Dette produktet også mye bedre, og mindre sukker er det også
Edamer
Jeg liker ost som er vellagret, synes de har en bedre smak! Skjønner
jo at disse skal være dyrere. Derfor måtte jeg prøve ett eksperiment for meg
selv.
Kjøpte denne før Jul i 2017. La den i kjøleskapet, vendte den fra side til side
hver uke. Så til jul 2018 var det dags for testing. Har jo alltid hørt at best
før dato på ost, betyr egentlig best etter.
Det stemte, og jeg hadde spart. Moro…
KONKLUSJON
Konklusjon
Ja, hva kan det konkluderes med dette her.
Skal i hvert fall begynne med å si at jeg må jo ha vært dum i alle disse årene at jeg ikke har tenkt mer gjennom ting.
Det er ikke alltid de «originale» er best på kvalitet, eller kall det å du vil.
Lage mer mat helt fra bunn med billige råvarer, porsjonere og lage restemat og ikke minst bruke det som blir puttet i frysen underveis.
En fin app å laste ned er denne https://www.q-meieriene.no/Min-Qide/Ideer/Restemat-APP ,
og kanskje den mest kjente mat siden har også lagt ned mye arbeid i dette temaet, her er link https://www.matprat.no/matsvinn/restemat/
Det er jo en stor tankevekker for meg at med så mye mindre i lønningsposen, klarer jeg nå å ha det bra eller i hvert fall greit økonomisk. Tør ikke tenke på hvordan jeg hadde hatt det før.
Nei, ikke alt som er negativt med å havne på AAP!
Ta Vare…..
Tankevekkende! Veldig bra å vite at de som sparer, ikke bare får mat av dårlig kvalitet.
Nå oppfordres alle til å legge om kosten g være bevisste! Dette med tanke på klima.
Bra at lite penger kan få oss til å tenke og velge rett! Takk Erik!